Dijital Pr Nedir?

Son yıllarda ismi sık sık duyulan dijital pr, özellikle pazarlama ve reklam sektöründe merak uyandıran konuların başında yer alır. Dijital Pr, halkla ilişkiler çalışmalarının tamamen dijital platformlar kullanılarak online ortamda yapılması işlemidir. Markaların itibar yönetimini online alanda yeni bir imaj kazandırarak yapılandırılmasını sağlar. Public Relations yani Halkla İlişkiler olarak bilinen Pr kavramı daha çok reklam ve pazarlama alanında kullanılır.

Geleneksel anlamda gerçekleştirilen Pr çalışmalarında dergi ve gazetelere ağırlık verilirdi. Ancak teknolojik alanda meydana gelen dünya çapındaki değişikliklere bağlı olarak Pr çalışmalarına yeni bir boyut eklendi. Sosyal medya ve blogger gibi detayların günümüze olan etkisi göz önünde bulundurulduğunda dijital Pr çalışmalarının önemi de daha iyi anlaşılır. Hedef kitlenizi tam anlamıyla etkilemek istiyorsanız dijital Pr faktörünü atlamamanız büyük önem taşır.

Dijital Pr Çalışmalarının Başvurulduğu Durumlar

Dijital Pr kavramının kullanılması için belli bir dönem aralığının olmasına gerek yoktur. Özellikle markaların yeni bir ürünü satışa sunacakları zaman etkileyici bir tanıtım çalışması yapabilmeleri için dijital Pr yöntemi en ideal sistemdir. Son yıllarda insanların tüm iletişimlerini sosyal medya aracılığıyla kurdukları düşünüldüğünde dijital yöntemlerinin tercih edilmesi en etkili sonuçları oldukça kısa süre içerisinde alabilmek için büyük bir avantaj sağlar.

Dijital Pr çalışmalarını akılda kalmak ve olumlu geri dönüşler almak amacıyla tercih edebilirsiniz. Hedef kitlenizin genel durumuna bağlı olarak etkili bir teknik çalışma doğrultusunda markanız için oldukça başarılı bir duruma imza atabilirsiniz.

Dijital Pr Çalışmalarının Markalara Sağladığı Avantajlar

  • Dijital Pr çalışmaları internet üzerinde yayınlandığı için 7 gün 24 saat boyunca milyonlarca kişiye ulaşabilme olanağı sağlar.
  • Markanızın mevcut hedef kitlenizin haricinde daha geniş kesimlere de hitap etmesi açısından uygun bir yol çizer.
  • Kaliteli ve güvenilir bilgiler sunan markaları Google tarafından ön plana çıkarılıyor olması dijital Pr çalışmalarının en büyük avantajlarının başında yer alır.
  • Markanızın güvenilirlik seviyesi artış gösterdiği sürece Google üzerinde farklı siteler tarafından tavsiye edilme olanağınız da artış gösterir. Buna bağlı olarak insanlar tarafından markanıza duyulan ilgi oranında da artışlar meydana gelir.
  • Dijital Pr çalışmalarını İnternet ortamında yürütülüyor olması sayesinde markaların yüklü sermaye ayırmalarına gerek kalmaz. Bu sayede markanızın duyulabilmesi açısından en etkili olan tekniği uygun maliyetlerle yapabilme imkanınız bulunur.
  • Markanız için düzenlediğiniz kampanyaların olumlu ve olumsuz sonuçlarını dijital ortamlarda daha somut şekilde almanızı sağlar.
  • Dijital ortamda farklı siteler tarafından ziyaretçilere tavsiye edilmeniz organik trafiğinizin seri bir şekilde yoğunlaşmasına katkıda bulunur.
  • Dijital Pr çalışmalarınızı kaliteli ve etkili bir şekilde hedef kitleye sunulması markanıza karşı duyulan sadakat oranının artmasında büyük oranda etkili olur.
  • Yaptığınız çalışmaların dikkat çekmesi ve akılda kalmasının sonucunda sosyal medya ortamında sık sık paylaşılması markanızın daha geniş kitlelere duyulmasını sağlar.

Geleneksel Pr Çalışmaları İle Dijital Pr Çalışmalarının Arasındaki Farklar Nelerdir?

Geleneksel Pr çalışmalarında rol sahibi olan faktör genellikle yazılı basın yayın organlarıydı. Çalışmalarınızı gazete ya da dergilerde sergilediğiniz zaman hangi kitle tarafından okunduğunu ve ne kadar okunduğunu öğrenme olasılığınız oldukça düşüktür. Ayrıca geleneksel Pr çalışmalarını yürütürken daha yoğun bir çalışma temposu gerekli olur. maliyet açısından da yüksek rakamlar ödemeniz gerektiği bilinen detaylar arasında yer alır.

Dijital Pr çalışmaları ise tamamen internet ortamında yer alıp hem daha geniş kitlelere hitap eder hem de daha kısa süre içerisinde ulaşır. Üstelik geleneksel yöntemlere göre oldukça pratik bir şekilde işlemesi daha modern bir hale gelmesinde etkili olur. Kampanyalarınızı doğru kitleye ulaşıp ulaşmadığını ve hangi oranlarda takip edildiği gibi tüm detaylara tamamen somut verilerle ulaşma şansınız da mümkündür.

Dijital Pr Çalışmalarının Etkisi

Son dönemlerde hızla yayılmaya gösteren dijital fiyat çalışmalarının ne derecede etkili olduğu özellikle markalar tarafından merak edilen soruların başında yer alır. Markaların imajını güçlendirme noktasında oldukça etkili bir teknik olduğunu söylemek mümkündür. Üstelik dijital çalışmalarla hedeflediğiniz kesimden daha fazla kesime hitap etme olanağını bulunması markanızın prestijini üst seviyelere çıkarmanızı sağlar.

Günümüzde aktif olarak gerçekleştirilen Pr çalışmalarına göz attığınız zaman hem dijital hem de geleneksel yöntemlerin bir arada tercih edildiğini görebilirsiniz. Ancak dünya genelinde hızlı bir şekilde gelişim gösteren teknolojik yenilikler doğrultusunda ilerleyen dönemlerde tüm Pr çalışmalarının dijital yöntemlerle yapılacağı düşünülmektedir. Doğru stratejik adımlarla dijital Pr çalışmaları sonucunda daha etkili sonuçlar elde etmeniz mümkündür.

Dijital Pr Çalışmalarında Kullanılan Araçlar Nelerdir?

Son 10 yıl içerisinde günlük hayatta ve dünya çapında meydana gelen yenilikler e bakıldığında sosyal medyanın etkisi şüphesiz oldukça büyüktür. İnsanların tüm ihtiyaçlarını sosyal medya üzerinden karşılama arzuları ve günlük boş vakitlerinin neredeyse tamamını internet gezintilerinde geçirmeleri dijital Pierre çalışmalarının etkisinin ne kadar büyük olduğunu da gözler önüne serer. Dijital ortamlarda Pr çalışmalarını yürütmek için pek çok araç kullanılır. Bu araçlardan bir kısmını sıralamak gerekirse;

  • Sosyal Medya: Eski dönemlerdeki hareketli ve renkli vitrinlerin el altına gelmiş hali olan sosyal medya mecraları, dijital Pr çalışmalarının en aktif şekilde yürütülmesi mümkün olan araçların başında yer alır. Facebook, İnstagram ve Twitter gibi milyonlarca üyesi olan platformlarda markanızın sayfasının olması sizin bir adım öne geçmenizi sağlar.
  • Web Siteleri: Kişilerle sık sık iletişim kurmanın temel yolu web siteden geçer. Kullanıcıların markanıza kolay bir şekilde ulaşıp tüm bilgileri şeffaflıkla edinmelerini sağlamak etkili iletişim kurmanıza katkıda bulunur.
  • Haber Siteleri: Hizmet verdiğiniz sektörle alakalı tanıtım videolarının ya da olumlu haberlerin, önemli sitelerde yayınlanması güven oranınızı artırır. Ayrıca haber sitelerinde dijital Pr çalışmaları yaparak aynı zamanda Seo alanında da başarılara imza atmış olursunuz.
  • Bloglar: Markalarla ilgili tüm detayların yer aldığı blog yazıları markalarla alakalı merak uyandırma konusunda oldukça etkili bir faktördür. Hakkınızda olumsuz yorumlar yapılmış dahi olsa moralinizi bozmadan daha emin adımlarla çalışmalarınıza devam etmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir