Dijital Tıp

Yıl Oldu 2021 Artık Tıp da İlerlesin Der Gibiyiz Hepimiz Bir Ağzıdan.

Dijital sağlık uygulamaları (DiGA): reçeteli uygulamalar

  • DiGA, hastalıkları tespit etmeye ve tedavi sürecini izlemeye yardımcı olmaktadır.
  • DiGA, doktora gitmenin yerini almaz.
  • Gelecekte, test edilip onaylanan DiGA reçete edilebilecektir.
  • DiGA’nın veri gizliliği ve veri güvenliği denetim altındadır.

Elektronik hasta dosyası (ePA)

  • Elektronik hasta dosyası, 2021 yılından itibaren zorunlu sağlık sigortalı hastaların kullanımına sunulacak.
  • Elektronik hasta dosyası ile, sağlığınızla ilgili kişisel bilgileriniz tek bir yerde dijital olarak saklanacak.
  • Bu bilgiler, bulguları ve teşhisleri, ayrıca tedavi raporlarını veya tavsiye edilen tedaviyle ilgili bilgileri içermektedir.
  • Elektronik hasta dosyasında hangi bilgilerin yer alacağına yalnızca siz karar verirsiniz.
  • Aşı kaydı, anne kartı (Mutterpass), çocuk muayene kitapçığı ve diş bonus kitapçığının dijital versiyonları 2022’den itibaren ePA’nın bir parçası olacaktır.

Tele Tıp:

Tele Tıp; sağlık hizmetlerine ulaşmakta zorlanan bireylere sağlık hizmetini sunmak için bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmasıdır. Teletıp uygulamaları aynı zamanda  eğitim ve yönetim faaliyetlerinde de kullanılmaktadır. Kablosuz mobil cihazlar, akıllı telefonlar ve çeşitli telekomünikasyon cihazlarıyla sağlanan teletıp hizmetlerinin amacı, kırsal alanlarda, hapishanelerde ve sağlık kuruluşlarına ulaşımın zor olduğu bölgelerdeki bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini sağlamaktır. Bir diğer faydası da  maliyetlerin azaltılmasını sağlamaktır. Tele tıp teknolojisi sayesinde hastaya anında müdahale etmek kolaylaşmakta  ve hastanın ya da sağlık personelinin evine kurulacak uydu klinikler veya akıllı telefonlar üzerinden toplum ve bireylerin  sağlığı  takip edilebilmektedir.

Teletıpın sağlık personeli açısından faydaları ise sağlık çalışanlarının bilgi ve yeteneklerinin geliştirilmesi sağlaması ve   işbirliği düzeylerinin arttırılmasıdır. Sağlık çalışanlarının eğitimleri açısından da kendilerini geliştirebilmek adına sayısız imkan sağlamaktadır.

Mobil Sağlık (M-Sağlık) Teknolojileri nelerdir? Faydaları Nedir?

 m-Sağlık; dijital cihazlar vasıtasıyla  Bluetooth, kısa mesaj ve sesli mesajlaşma gibi işlev ve uygulamaları kullanarak sağlık hizmetinin sunumunu sağlayan ya da kolaylaştıran araçlar olarak tanımlanmaktadır. Yaygın olarak akıllı telefonlarda kullanmak için geliştirilen, bireyin sağlığını geliştirmeyi hedef alan uygulamalardır. 

Kalori ve nabız ölçme, adım sayma, ilaç takibi, su içme hatırlatması, fitness alıştırmaları gibi programların akıllı telefonlara yüklenmesiyle ilerleyen bir süreçtir. Bu uygulamalar sayesinde bireyler, kendi sağlık durumlarını kontrol altında tutup  sağlıklarıyla ilgili bilgilere istediği zaman istediği yerden ulaşabilmektedirler.  Hekim ve sağlık kuruluşuyla sürekli iletişimde  bulunmayı da kolaylaştıran bu uygulamalar sayesinde acil müdahale şansı artmaktadır.

E-Sağlık Nedir? Faydaları Nelerdir?

 E-Sağlık, sağlığın korunması ve geliştirilmesi için  sağlık kuruluşu, sağlık çalışanları, hasta ve hasta yakınları tarafından kullanılan internet uygulamalarıdır.

Teletıp, tele-sağlık, dijital hasta kayıtları ve sağlık bilgi teknolojilerinin birçoğu e-Sağlık konu alanına girmektedir. Bu sayede doktorlar, her ortamda  hastanın sağlık bilgilerine, tanı ve tetkikleri erişerek sağlık sorununu teşhis etme imkanı bulmaktadır. Doktorlar arası  iletişimi de kolaylaştırdığı için hasta hakkında daha kesin teşhis imkanı da sunmaktadır.

 Eğer ileriki zamanlarda e-sağlık sistemi daha da gelişirse  tüm nüfusu kapsayan bir genişlikte ve  sağlık kuruluşlarının tamamıyla entegre olarak  vatandaşların sağlık verilerinin tek bir sistemde toplanması sağlanacaktır. Bu da  salgın, aşılama, sağlık sonuçlarının epidemiyolojik takibi, hizmetin değerlendirilmesi, bölgelere ve illere göre analizlerin yapılması ve istatistiklerin oluşturulması konularında  sağlık sistemini bir adım öteye taşıyacaktır.

 3D Yazıcıların Sağlık Uygulamalarında Kullanılması

Özellikle tıbbi görüntüleme cihazlarının kapasitesini artıran 3D yazıcılar,  bu sayede  dijital görüntülerin 3D modellemelerinin  yapılmasını sağlamış,  onları fiziki materyallere dönüştürerek somutlaştırmıştır. 3D yazıcılar genellikle implantlar ve protezlerin oluşturulmasında, tıbbi modellemelerin yapılmasında  ve tıbbi cihazların geliştirilmesinde kullanılmaktadır

Mesela  3D yazıcılar sayesinde günümüzde, duyma problemi yaşayan bireyler için kulak tasarlanabilmekte,  kemikler kopyalanabilmekte, diş hekimleri için köprü, dolgu, protez ve kronlar oluşturulabilmekte, fetüsün üç boyutlu resmi  gösterilebilmekte, organ yapılabilmekte, yapay uzuvlar geliştirilebilmekte,  kişiye özel ilaç geliştirilebilmektedir.

DİJİTAL SAĞLIK UYGULAMALARI VE TEKNOLOJİLERİNİN FAYDALARI

Hasta açısından bakıldığında, 7/24 sağlık hizmetine erişim imkanının olması,  teşhis ve tedavi işlemlerinin hızlanması, kişileştirilmiş sağlık hizmeti sunulması, sağlık okuryazarlığını artması, tedavi hizmet ve sürelerinin geliştirilmesi, eşit hizmet sunumu açısından faydaları olmaktadır.

Sağlık Çalışanları açısından bakıldığında, bilgi ve beceri gelişimi sağlama, kendini ve mesleğini geliştirme, en yeni sağlık bilgilerine  kolay şekilde erişim sağlama ve  İş tatmini açısından faydaları görülmektedir.

Sağlık hizmetleri açısından bakıldığında da entegrasyon sağlama,  öz kaynakların geliştirilmesi, toplum sağlığını tehdit eden durumlarda hızı  ve etkinliği arttırma, sağlık hizmetinin içeriğini ve kapsamını geliştirme ve toplum sağlığına hakim olabilme açısından faydaları vardır.

Dijital Tıp  Hakkında Merak Edilenler arttıkça eminiz ki dijital tıp daha da gelişecektir.  İnsanlık olarak önümüzdeki süreçte yaşanacak gelişmeleri merakla beklemekteyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir